Протезите обикновено се използват при липсата на един или няколко зъба. Липсващият зъб ще повлияе на дъвкателната Ви функция, захапката Ви и външния Ви вид.
Много фактори могат да са причина за загуба на зъби – перидонтит , кариеси, вследствие на травма и т.н. От много години насам, тези зъбни дефекти се коригират с поставянето на протези.

Съвременната стоматология вече предлага алтернативни методи, като например денталните импланти и фиксираните мостове (фиксираните протези).

В зависимост от броя на липсващи зъби, може да се използват различни модификации на протезата – цялостна протеза – при загуба на всички зъби, частична протеза - при липса на няколко зъба.

Моделно лята протеза

Съвременна конструкция при която основата е от метал, който е много по тънък от палстмасовата протеза. Поради здравината на конструкцията не се налага да обхваща цялото небце, само малка част от него. Следователно е много по комортно при хранене, говорене, подобрени вкусови усещания и т.н. Протезата е полуподвижна т.е. за да се свали и почисти е необходимо усилие от страна на пациента.

Самата протеза се прикрепя с куки или стави. Когато протезата е със стави, няма видими метални части и задръжни елементи. Изключително комфортна и максимално естетична.

Тhermosense протеза

Високоестетична и хипоалергична протеза. Много еластична. Практически нечуплива. Много стабилна. Дълъг живот на материала от който е изработена. Не задържа течности и миризми. Не се оцветява с времето за разлика от обикновенната плакова протеза или Valplast протезата.

Плакова протеза

Това е класическа протеза от твърда, акрилна полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата.

В нашата клиника ще Ви посъветваме за най-подходящият избор за Вашият случай. Ще се съобразим с вашият бюджет и времето, с което разполагате.

Протезата Valplast

В резултат на прогреса в козметичната стоматология, на пазара се предлага все по-голямо разнообразие от материали за изработването на протези. Едно от най-модерните решения в тази област, което предлагаме в нашата клиника е козметичната Vaplast протеза. Тя представлява подвижна протеза, изработена от „мека” пластмаса, който я прави много по-гъвкава и удобна от традиционната протеза. Едно от главните предимства при нея е гъвкавостта и адаптивността й към протезното поле. Тя притежава и своите естетически плюсове - при нея няма метални куки, които в повечето случаи са видими. Тя е здрава и лека за носене. С други думи, Vaplast протезата предлага изключителни подобрения  в сферата на подвижното протезиране, превръщайки я в основен избор за много хора. 

Процедурата по изработване на протеза.

При първата Ви визита, ще направим оценка на нуждата от протеза. В някои случаи се налага предварително лечение и подготовка на протезното поле. При необходимост може да бъде поставена временна протеза.
По време на първото Ви посещение ще вземем отпечатък от горна и / или долна челюст, който ще служи за модел при изработката на протезата. Зъботехник ще я моделира, според точните спецификации дадени от Вашия зъболекар.
Най-общо, протезата се прикрепва към горна и / или долна челюст посредством адхезия. При много подвижни протези се използват фиксиращи средства. За съжаление, с годините меките тъкани се свиват и протезите се  разхлабват. В резултат на това, може да се наложи смяната им. За фиксиране на протезите се използват импланти (мини-импланти). Вече няма да се притеснявате, че протезата Ви ще падне. Днес все повече пациенти предпочитат лечението с импланти, тъй като повишава качеството на живот.

Забележки:

Вашите протези трябва да се почистват редовно.
Протезите трябва да се свалят вечер, за да може венците да почиват  и да бъдат изложени на естествената Ви слюнка. Желателно е да я измиете с четка за зъби, след което да я поставите в разтвор със студена вода и специални почистващи таблетки.
За да сте сигурни, че протезата Ви е в добро състояние и е добре закрепена е препоръчително да посещавате редовно Вашият стоматолог.

За повече информация посетете нашата клиника. Така ще можем да обсъдим максимално добрия вариант за Вашият случай.

 

Copyright © 2017 MP Dent