Червената естетика е ключов етап в постигането на красива усмивка. В най-общ смисъл под термина червена естетика се разбира цвета, формата и нивото на венеца около шийките на зъбите. Видът на венеца е не по-малко важен от вида на самите зъби, тъй като те са неразривно свързани.

Така например при отдръпване на венеца нагоре (гингивална рецесия) формата и вида на зъба се променя поради оголването на зъбния корен. Най-често засяга зъбите във фронталната област/резци и кучешки/. Зъбите в началния стадий на откриване на корена обикновено не са подвижни, но с напредване на процеса могат да се разклатят и да са много чустеителни.

В този случай, въпреки че формата на зъбната корона е перфектна, то вида на усмивката и естетиката са нарушени. Най-честите причини за гингивалните рецесии са:

  • неправилно травматично миене на зъбите /твърда четка и груби хоризонтални движения/
  • високо залавни мускулни връзки и френулуми / индивидуална анатомия на устната кухина/
  • неправилно ортодонско лечение
  • пиърсинг на езикз или устните.
  • парафункции/бруксизъм/ в резултат на който има стискане или скърцане на зъбите.Което води и заболяване на темпоромандибуларната става (ТМС).

При тази ситуация за възстановяването на червената естатика най-добрия метод е присаждането на лигавица, с която да се покрие оголената повърхност от зъбния корен и да се възстанови контура на венеца.

Ние в Дентална клиника MP Dent прилагаме най-съвременната и микроинвазивна техника за лечение на гингивална рецесия – тунелната техника със заместител на венеца.

Това е най-комфортният за пациента начин за справяне с проблема гингивална рецесия. Представлява безкръвна микропластична хирурия при която с помощта на специални микроинструменти венеца около зоната на рецесията се отдръпва леко в рамките на няколко милиметра от повърхността на корените и зъбите, след което под така повдигнатия венец се подпъхва регенеративният материал и се поставят няколко шева, които да го предпазят от разместване. Може да се използва както собствен венец, така и заместител на венец. Ние предпочитаме използването на заместител, защото по този начин дискомфортът на пациента от манипулацията е минимален и времето за извършването и е по-кратко. При тази техника пациентът е напълно работоспособен и поддържа нормалния си ритъм и начин на живот почти веднага след корекцията. Другите варианти за лечение на гингивална рецесия са класическите пародонтални операции – те се прилагат когато няма възможност за изпъление на тунелната техника.

Първият вариант е взимане на собствена лигавица от подходящо място в устната кухина на пациента и поставянето и върху откритата коренова повърхност. Обикновено такова място е небцето.

Вторият вариант е използване на естествена биологична матрица, която е подготвена по специален начин (оформяне и изсушаване), за да се редуцира до минимум вероятността от отхвърляне.

В други случаи зъбите изглеждат къси и неестетични. В някои от случаите това може да се дължи на зъбно изтриване, като за него е характерно намаляването на височината на захапката. В резултат на зъбното изтриване се повлиявя също и лицевият облик на човек-наблюдава се снижаване на долната трета на лицето. Развиват се и промени в долночелюстната става, които се характеризират с щракания и болка. При този тип къси зъби правилното им лечение е чрез изработване на корони, които да възстановят както нормалния размер на зъбите така и височината на захапката.
При други пациенти техните зъби са къси по наследство. При тези пациенти височината на захапката е нормална и вида на зъбите няма как да се коригира чрез изработване на по-високи корони, защото така ще се повдигне захапката и това ще доведе до промени в дъвченето и дискомфорт. Именно в тези случай са приложими методите на червената естетика. Решението тук е да се освободи място за необходимата големина на короните като се „отдръпне“ частично венеца в посока към корените на зъбите. Това може да стане по два основни начина чрез микрохирургична операция или чрез лазер. И при двата метода се изрязва определна част от венеца, а останалата част се оформя съобразно вида на зъбните шийки. Така се постига удължаване на зъбите без промяна във височината на захапката. При спазени принципи на работа се осигурява перфектна червена естетика и изцяло нов вид на зъбите.

Към червената естетика спадат също и цвета на венците. При металокерамични корони в някои случаи се получава сиво оцветяване на венеца в областта на ръба на короната. Това налага поставянето на прагова керамика или заменянето на короната с цирконива ,с което да се възвърне нормалният бледо розов цвят на здравите венци.

Постигането на червена и бяла (вид на зъбите) естетика е условие за получаване на красива усмивка, която непременно ще направи впечатление на околните и ще придаде неповторим чар на усмивката Ви.

Цената на манипулацията се определя само на място след клиничен и рентгенографски преглед на пациента спрямо сложността, количеството на необходимите материали и индивидуалните особености на оперативната техника, обусловени от конкретния клиничен случай.

 

Copyright © 2017 MP Dent