Обикновено короните се използват при отчупени или загубили здравината си зъби, вследствие на разрушени или прекалено големи пломби.

Конкретно ще Ви е необходима корона:

  • Ако зъбът Ви е развален и няма достатъчно останала структура на зъба, която да поддържа пломба и функцията на зъба.
  • Ако имате имплант, заместващ липсващ зъб, ще Ви бъде поставена корона, която да пасне на подпората на титанов или циркониев имплант.
  • Ако зъбът Ви е наранен и не може да бъде изграден с помощта на техниката на композитния бондинг.
  • След лечение на канала на корена обикновено се налага поставянето на корона за заздравяване на зъба.
  • За по-естетична усмивка силно се препоръчва изцяло керамични корони.

От какъв материал са изградени короните? За изработката на зъбни корони се използват разнообразни материали, докато нови и нови материали се разработват непрекъснато. Някои корони са изработени изцяло от злато, а други представляват сплав от метал и външно порцеланово покритие. С времето обаче, при металокерамичните корони, съществува възможност от оцветяване на венеца в съседство с коронката и появата на неестетични тъмни участъци по линията на венеца. Короните не се променят с годините и на практиак са вечни. Със съвременните CAD/CAM технологии целия процес е компютъризиран.

Циркониевите корони

Изцяло порцелановите (изцяло керамичните корони) и циркониевите корони са оптималният избор за най-добър външен вид. Най-голямото предимство на циркониевите корони е, че те са доказано толкова здрави колкото металните, но поради естествения си бял цвят при тях не съществува проблема с тъмните линии по ръба на венеца. И съответно короната изглежда като истински зъб. Нещо повече, белият цвят на порцелана позволява ръба на коронката да се постави над линията на венеца и по този начин да се осигури по-добро здраве, както за зъбите, така и за венеца.

Mетално-керамични корони

Освен корони, изцяло направени от порцелан, предлагаме и други успешни технологии – метално-керамични корони  и корони с основа тип Captek.  Измислена в САЩ, тя разчита на синтеза между златото и платината при изграждането на основата на короната.

Процесът на изграждане на метално-керамични корони

Ако сте се спрели на метално-керамичната корона, ще трябва да посетите стоматологичната клиника два пъти. Първия път подготвяме зъба Ви за короната, вземаме отпечатък на захапката и поставяме временна корона. Пънчето се изпилява по прагова техника. Този вид конструкция има много дъкъг живот, голяма здравина и естетичност. Следващия път заместваме временната корона с направената специално за Вас нова корона като я наместваме и циментираме.

Диагностичния процес, или кога може да Ви се наложи поставянето на корона:

  • Когато имате повече пломба в зъба си отколкото е неговата собствена структура, което я прави по-слаба и неустойчива на дъвкателните сили. Това от своя страна предизвиква загуба на пломбата или отчупване на зъба;
  • Когато е налице  отчупена част на зъб, или в случай на вътрешна фрактура – при болка в зъба си при натиск.  Най-честата причина за вътрешна фрактура са големите амалгамни (сребърни) пломби;
  • След лечение на кореновите канали. Процедурата прави зъбите по-чупливи и по-предразположени към фрактури.

Какво включва процедурата по изграждане на зъбна корона? След като се консултирате и обсъдите всички възможности за лечение с нашите стоматолози зъбът Ви ще бъде подготвен за процедурата по поставянето на зъбна корона. Първият етап е почистването на зъба, премахването на кариеса и оформянето на зъба, докато сте под локална упойка. Стоматологът ще оформи зъба, така че короната да го покрие перфектно. Хубаво е да знаете, че в случай, че зъбът няма нерви, не се изисква локална упойка.

След като зъба е подготвен, се взима силиконов отпечатък на зъбите. Отпечатъкът, заедно с информацията за цвета на зъба се изпращат при зъботехник. Преди да напуснете стоматологичния кабинет, ние ще Ви поставим временна корона, която ще покрие и предпази зъба, до изработването на постоянна.

При следващото Ви посещение ще бъде отстранена временнта и ще се постави готовата постоянна корона. Когато постигнете удовлетворение относно естетическите и функционални резултати на короната, тя ще бъде здраво фиксирана.

Една добра хигиена вкъщи, комбинирана с професионална орална хигиена в MP DENT , може да удължи живота на една протетична конструкция до 30 и повече години.

 

Мостове

Мостът представлява протетична конструкция, прикрепена към два съседни зъба. Изкуствените корони са прикрепени към наличните здрави зъби (в някои случаи импланти).
Мостовата конструкция има позитивен ефект, както върху формата на лицето Ви, естетиката на усмивката Ви, така и върху общото орално здраве. От една страна, пространството формирано от липсващият зъб създава по-голямо напрежение върху близкостоящите зъби, а от друга – засяга вашата „захапка”, тъй като съседните на липсващия зъб имат тенденция да се накланят към него и  така да променят начина, по който горните и долните зъби се срещат.

Възможно е също така храна да попада в празното пространство и да наруши здравината на венците. Могат да настъпят промени и в говора.
Различни материали могат да се използват в състава на моста. Ако той ще се вижда, за предпочитане е да се използва метал и порцелан или цирконий като материал за направата на мостова конструкция.

Resin-bonded Bridge - мостова конструкция от фотополимер и фибровлакна

Мостът Resin-bonded Bridge обикновено бива предпочитан в случаите, когато пространството, което трябва да бъде запълнено се намира между предните зъби или когато зъбите от двете страни на липсващият зъб са здрави и нямат големи пломби. Изкуственият зъб е от фотополимерни фибро влакна споени към съседните зъби с помощта на скрит от погледа бонд.

Cantilever Bridge

Възстановяването се прилага, когато има  зъби само от едната страна на липсващият зъб. В този случай, изкуственият зъб се прикрепя към един или повече зъби от едната страна и остава „висящ” в пространството.

Процедура по поставяне на мост

Процедурата по поставяне на мост налага две визити. При първата визита в MP Dent, ние ще направим областта на интервенция безчувствена с анестезия и ще подготвим зъбите от двете страни на празното пространство, като отстраним малка част от зъбната структура. След това ще вземем зъбен отпечатък, нужен за моделирането на моста (короните) в лабораторията. С цел да предпазим откритите зъби с праово изпиляване, ще поставим временен мост. Често това става под микроскопски очила, за да се обърне внимание и на най-малките детайли от изпиляването и подготовката на зъба. За да завършим с подготвителната визита, ще определим оптималният за Вас цвят на моста, който да отговаря на естествения цвят и нюанси на Вашите зъби.
При второто Ви посещение ще поставим готовият вече мост и ще проверим  как той влияе на Вашата захапка и дали изглежда естествено, с цел да го пригодим максимално добре. Важно е да се отбележи, че задължително условие при изграждането на мост е наличието на здрава зъбна тъкан на съседните зъби.
Веднъж поставен, стоматологичния мост трябва да се усеща естествено и удобно, но понякога може да е нужно малко време, за да свикнете с него.
При поддържане на добра устна хигиена продължителността на стоматологичния мост може да достигне до 40 години. Той изисква почистване два пъти дневно, така както и Вашите истински зъби. По този начин остатъците от храна се премахват и не се позволява натрупване на бактерии. Не е нужно да се притеснявате, ако не знаете как точно да почиствате стоматологичния си мост – ние ще Ви покажем. Също така препоръчваме почистване с конец.

 

 

Copyright © 2017 MP Dent