Професионалното избелване на зъбите е бърза и нерискова стоматологична процедура, допринасяща за една бляскава, привлекателна и млада усмивка.
Какво причинява промяната на цвета и блясъка на здравите зъби?
Много фактори могат да влияят на промяната в цвета на зъбите. Диетите, приемът на прекомерно количество кафе и/или червено вино, пушенето водят до оцветяване и зацапване на зъбите.

От друга стана, зъбите на хората са различни на цвят – не всеки има идеално бели зъби.

Все пак, каква е причината за оцветяването на зъбите? Износването на емайла. Емайлът е твърд минерализиран повърхностен слой на зъбите, чиято основна функция е защитата им от влиянията на външната среда (включително от ефектите на дъвченето). Дентинът – калцирана тъкан – е разположен под емайла. Неговият естествен цвят е жълт. Тъй като емайлът е полупрозрачен, материалът под него силно влияе на външния вид на зъбите. С времето, емайлът се износва и става по-прозрачен, като по този начин жълтият цвят на дентина става по-забележим. В същото време, с процеса на ежедневното приемане на храна и напитки, се появяват пукнатини в емайла. Те, заедно с пространствата между линиите на емайла постепенно се запълват с петна и се развалят. Всички тези ефекти заедно водят до непривлекателна усмивка без блясък. Процедурата по професионално избелване на зъбите прави процесът обратим.
Като цяло методите за избелване са два: в къщи (чрез професионални принадлежности за избелване в къщи) и в стоматологичния кабинет (чрез лазерно избелване на зъбите). В основата и на двата метода е избелващия ефект на избелващ гел с база пероксид (6% - 30%).

Избелване на зъбите „в къщи”

Този метод се основава на избелване чрез специално изработена шина за зъбите. Тази шина, изготвена в стоматологичната клиника, заедно с избелващ препарат се дават на пациента за употреба в къщи. Първо се пълни шината с избелващия препарат и после се поставя в устата (захапете шината), като по този начин избелващият препарат покрива зъбите. Шината трябва да остане в това положение за определен период от време съгласно предписанията на зъболекаря. В зависимост от концентрацията на избелващия препарат, периодът варира от 1 до 2 часа на ден за между 5 до 10 дни. Някои избелващи системи изискват носенето на шината за цялата нощ.

Избелване в стоматологичния кабинет (Power Bleaching или избелване с ЛАЗЕР)

Избелването на зъбите в стоматологичния кабинет действа на същия принцип като при процедурата в домашни условия. Единствената разлика е, че избелващият препарат е с по-висока концентрация и се активира допълнително с помощта на високо интензивни лазерни лъчи за ускоряване на избелващия процес. Процедурата обикновено отнема между 1 до 2 часа и води до незабавни резултати.
Процедурата по избелване в стоматологичния кабинет предполага няколко стъпки. За начало се почистват повърхностните петна и зъбния камък. Впоследствие се поставя защитен гел около венците, така че само зъбите да бъдат изложени на избелващия препарат (При процедурата в домашни условия избелващите принадлежности съдържат ниска концентрация на пероксид и опасността от увреждане на венците е малка). След приблизително 15 минути избелващият препарат се обновява и процесът се повтаря още два пъти.

Съответствие при избелването

Избелването е подходящо за хора със здрави зъби и венци. От друга страна, в процесът на избелване на зъбите, короните, фасетите и пломбите не променят цвета си. В такъв случай, ако желаете да избелите зъбите си, може да се наложи да смените гореизброените стоматологични конструкции за да съвпаднат с избелените зъби.
Моля обърнете внимание, че някои петна (като моизин, флуороза, тетрациклинови), въпреки че намаляват значително, не могат да бъдат премахнати напълно. Тетрациклиновите антибиотици, вземани в детска възраст, може да предизвикат вграждането на сивкави петна дълбоко в структурата на зъба. В този случай, единствената Ви възможност са порцеланови фасети или козметичен бондинг, които да покрият петната. При фасетите може да избирате сянката на зъбите Ви и да решите да промените цялостната форма на зъбите и усмивката Ви.

Направете усмивката си възможно най- блестяща с лазерно избелване на зъби при нас. Процедурата е напълно безврдена, а резултатите са изумителни. Подарете си самочуствие и оставете незабравимо впечатление в другите всеки път, когато се усмихнете.

Copyright © 2017 MP Dent